неділю, 3 лютого 2013 р.

Нові старі слова ІІ

Інколи приходять на думку слова, які з першого погляду здаються зовсім новими, хоча це не так - десь про них я вже чув - читав у творах, чув від інших людей, чув по радіо і т.п. Слово шостак - перше, що мені приходить на думку при згадці нових старих слів в українській мови - це шостий день тижня, який логічно слідує за п'ятницею - п'ятим днем тижня. Шостак звучить природньо і по-українськи. Залишилось зовсім мало - впровадити його в календарях.
Наступне слово - мись - читаючи "Диво" Загребельного можна натрапити на цілу низку таких слів, які знову ж таки звучать природньо та по-українськи. В цьому випадку по-староукраїнськи. Згаданий мись - це білка, звичайнісінька білка... Думаю, розмови про те, що слова з часо змінюють своє значення - зайві. В англійській мові є безліч синонімів і всі вони нормально функціонують. Ми теж можемо використовувати свої слова в такий самий спосіб, а не роблячи їх застарілими та архаїчними. Слово "змінювати" можна використовувати разом з синонімом перелицьовувати. Також часом здається, що деякі слова рідко використовуються в українськчй мові, як от синонім до слова "раптово" - зненацька. Звучить справді "зненацько" :) 
З образливої лексики - в історичних творах зустрічається такий опис татарів - плоскопикі. В совю чергу татари українців називали свиноїдами. З тих же історичних творів можна дізнатися про значення слова прошолопати - тобто зрозуміти.
Інші нові старі слова, які варто поступово і систематично вводити до ужитку в сучасній українській мові задля її збагачення, самобутності, розвитку, конкурентноспроможності та конкурентноздатності - спожиток - значить "користь", лизень - язик, заблуканиця - планета (може й зірка), падолист - листопад, толковин - перекладач (майже як "Толкієн"), лемзати - повільно ходити, розв'язок - рішення, забемабти - задовбати.  
Скажете - все це пусті розмови, непотрібні слова і т.п. Е ні! Подібні процеси відбуваються при творенні нової термінолексики і всі ті нові старі слова можна сміливо вживати для називання нових явищ, процесів та предметів, а їх, потрібно сказати, щодня стає дедалі більше. Як от пристрій від компанії Google під назвою Google Glass. Це телефон, окуляри чи щось інше якісно нове? 

Немає коментарів:

Дописати коментар